Wielerhelden & media

a hero lives only in the past

Mountainbike: Waar ben je?

Heel veel mountainbike liefhebbers moeten met zeer weinig tevreden zijn wat betreft de mediaberichtgeving over hun favoriete sport. Ze moeten teruggrijpen naar gespecialiseerde magazines en websites om enige informatie te vinden. Zo werd op zaterdag 6 november Kevin Van Hoovels verkozen tot beste Belgische mountainbiker van het jaar. De Belgische media schonken hier weinig belang aan. Ook in het algemeen mag deze sport op weinig media-aandacht rekenen in België ondanks het feit dat deze toch vrij populair is bij de bevolking. Hoe komt het dat de mountainbikesport weinig weergegeven wordt door de media? Het is althans een mooie, intensieve sport die vaak spectaculaire beelden oplevert. Daarnaast wordt deze in België door een grote hoeveelheid mannen en vrouwen uitgeoefend, zowel competitief als recreatief. Daarnaast is ze  zeker even als zelfs meer toegankelijk dan de andere wielerdisciplines . Je kan de renners van dichtbij aan het werk zien tijdens hun opwarming en sommige delen van het parcours zijn maar minimaal afgebakend. Toch is het belangrijk erop te wijzen dat het mountainbikepubliek voor het overgrote deel fanatiekelingen zijn terwijl bijvoorbeeld een cyclocrosswedstrijd een veel breder publiek aantrekt. Het is een zeer gespecialiseerde en internationale sport waarbij de renners vaak als buitenbeentjes worden bekeken door de buitenwereld.

Twee feiten hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat de sport wat meer in de belangstelling komt. Ten eerste door de komst van Sven Nys. De bekende cyclocrosser had de droom om als MTB’er naar de Olympische Spelen van 2008 te gaan. Plots nam de aandacht toe en verschenen in de kranten verschillende stukken over mountainbike. Ook de wereldkampioenschappen worden weer in beeld gebracht. Voorheen was daar weinig sprake van, tenzij een Belg, zoals Filip Meirhaeghe in 2003, bij de topfavorieten behoorde. Het wielericoon Nys heeft ervoor gezorgd dat er qua media-aandacht  een stijging plaats vond. Doordat hij dit jaar maar weinig goede MTB-prestaties kon voorleggen, werd de minder bekende Belgische kampioen Kevin Van Hoovels verdiend uitgeroepen tot beste Belgische mountainbiker van 2010. Uit een rondvraag bij enkele MTB-vrienden bleek dat zij nergens hadden kunnen lezen dat deze verkiezing had plaats gevonden. In Het Laatste Nieuws vond ik het berichtje in een klein donker hoekje en in Het Nieuwsblad vond ik het zelfs niet. Pas op vrijdag 12 november, zes dagen na de uitreiking, wordt in de regionale bijlage iets geschreven over Van Hoovels. Triestig dat deze krant haar sportbijlage ‘Sportwereld’ durft noemen.

Een tweede oorzaak van de groeiende aandacht zijn de dopinggevallen. Deze worden altijd vermeld door de media. Ze zijn dan wel snel om de gedupeerde te beschuldigen en door het slijk te halen. Dit kunnen we vaststellen rond de zaak Roel Paulissen. Deze werd betrapt op het gebruik van Clomifeen. Volgens hem het gevolg van een vervuild voedingssupplement, net zoals bij Alberto Contador. Wat hierbij verschillend is, is dat Contador’s affaire  uitdrukkelijk in de media komt, met bijhorende uitleg over het gevonden product en reacties. Terwijl over Fast Roel maar zeer weinig verschijnt, juist de basisinformatie waaraan weinig achtergrond wordt bijgevoegd zoals dat gedaan wordt bij de tweevoudige Tourwinnaar. Waarom? Paulissen heeft  toch ook al een mooie carrière achter de rug met onder andere twee wereldtitels en het gaat hier uiteindelijk om een Belg!!!

Er is qua media-aandacht een groot verschil te merken tussen mountainbike en de andere wielerdisciplines. Er is sprake van minimale berichtgeving door de algemene media. Maar gelukkig is er sprake van een uitgebreid aanbod aan gespecialiseerde media die ervoor zorgen dat de geïnteresseerden informatie kunnen verkrijgen over allerlei zaken rond mountainbike. Enig nadeel hierbij is de meerkost die men moet betalen. De meesten hebben dit er voor over maar vinden het gewoon jammer dat de media zo weinig aandacht besteden aan hun sport. Daarom de oproep dat ze dit meer gaan doen, omdat het hier gaat om een prachtige sport die zeker meer waardering verdient.

Enkel berichtnavigatie

3 gedachten over “Mountainbike: Waar ben je?

  1. christian op schreef:

    helaba, schone tekst. Eindelijk eens je blog gelezen.Vandaag zendt canvas de hoogtepunten van de crocodiletrophy in Australie uit.Dit is toch al iets.Groeten Chris.

  2. Mediabelangstelling heeft vaak te maken met prestaties van landgenoten. En ook mannen als Nys kunnen er voor zorgen dat de sport meer in de media komt.
    Aernouts heeft deze zomer veel gemountainbiked en is er niet slechter door gaan fietsen. Misschien zouden meer crossers eens een MTB wedstrijd moeten kiezen in de zomer. Het zou goed zijn voor de aandacht voor het MTB’en.

Plaats een reactie