Wielerhelden & media

a hero lives only in the past

Renner, toon mij uw huis!

Persoonlijke zaken en eigendommen van wielrenners worden steeds meer door de media in beeld gebracht. Zo werd op de Sporza-website, naar aanleiding van de voorlopige opschorting van Iljo Keisse’s dopingschorsing, een filmpje geplaatst waarin hij tijdens een trainingssessie te zien is in één of andere kamer van zijn huis. Daarnaast werd hij een dag lang gevolgd door Sporza waarvan enkele foto’s op de site werden geplaatst. Zo zien we Keisse aan de wasmachine en in de keuken. Ook wordt getoond hoe hij halfnaakt op de massagetafel ligt. Heeft de lezer of supporter hier nood aan? Hecht men enkel belang aan deze beelden?

We moeten er wel op wijzen dat deze beelden natuurlijk niet verschijnen zonder de toestemming van Keisse zelf. De laatste twee jaar kwam hij voortdurend in de media met betrekking tot zijn dopingverhaal. Hij wil misschien aan iedereen tonen dat hij niets te verbergen heeft, dat hij enkel maar een mens is van vlees en bloed die ook wel eens de was en de plas doet. Anderzijds zijn er renners die juist niet willen dat hun privéleven in de media komt. Zo lieten Tourrevelatie Jurgen Van Den Broeck en zijn vriendin Barbara in Het Nieuwsblad van 9 November noteren dat zij “niet leven om in de boekskes te staan.” Dus er zijn er toch die de media op afstand houden.

Welk belang heeft het publiek erbij om een kijkje te mogen nemen in de persoonlijke levenssfeer van de renners. Mensen zijn nieuwsgierige wezens die graag van zo veel mogelijk feiten op de hoogte zijn. Dat ze kunnen waarnemen hoe sommige van hun helden leven, zorgt ervoor dat de supporters dichter bij de renners staan. Daarnaast is er de laatste jaren steeds meer sprake van sensationalisering. De media proberen steeds meer schandalen en andere commercieel aantrekkelijke nieuwtjes in beeld te brengen. Zelfs de wielersport ontsnapt hier niet aan. Zo meldde Dag Allemaal vorig jaar dat sportdirecteur Patrick Lefevere een affaire had met Vitaya-gezicht Stephanie Clerckx en werd het leven van Tom Boonen uitvoerig besproken in de roddelpers. Een ander voorbeeld is het feit dat de echtscheiding van ex-renner Michael Boogerd met zijn vrouw Nerena breed werd toegelicht in de Nederlandse Story.

Zulke zaken zijn waarschijnlijk hoogst interessant voor de roddelpers, maar de wielersupporter zelf hecht hier weinig belang aan. Zij willen zo veel mogelijk te weten komen over het wielerleven van de renner zelf. Hoe gaat die om met zijn succes? Wat zijn zijn doelstellingen? Wie wint welke koers? Zuivere en feitelijke informatie, dat is wat het wielerpubliek wenst. Wat kan het hen schelen wat die renners in hun vrije tijd doen. Als Tom Boonen volgend seizoen de Ronde van Vlaanderen of Parijs-Roubaix wint, zal iedereen al vergeten zijn dat hij deze zomer al feestend gespot werd in de Carré.

Enkel berichtnavigatie

Plaats een reactie