Wielerhelden & media

a hero lives only in the past

De media houden van conflicten!

Op dinsdag 23 november liet Hans Van Kasteren, de excentrieke Nederlandse manager van het Telenet-Fidea Cycling Team, via een persconferentie weten dat hij ermee stopt. Dit is het hoogtepunt van een mediaoorlog die al weken aan de gang is. Van Kasteren ligt namelijk al een hele tijd in de clinch met collega Jurgen Mettepenningen, manager van het Sunweb-Revor cyclocross team en de wereldkampioen Zdenek Stybar. Dit conflict werd natuurlijk spontaan gemodereerd door de media.

 Het geschil tussen Mettepenningen en Van Kasteren is al enkele weken aan de gang. Een Vlaanderen-Nederland in het crossmilieu waarbij de Vlaming enkele renners wil afsnoepen van de ploeg van de Nederlander. Jurgen Mettepenningen zag namelijk met lede ogen aan hoe de prestaties van zijn team uitbleven ondanks de tijd en het geld die hij er instak. De Fidea-ploeg daarentegen rijgde successen aan elkaar: Stybar werd wereldkampioen en Kevin Pauwels sloot aan bij de top. Dat viel ook Mettepenningen op, waardoor die Pauwels in zijn ploeg wou opnemen. Dat was natuurlijk tegen de zin van Van Kasteren, die via de media kritiek spuide op Mettepenningen. De media laten zulke dingen niet gebeuren en ze probeerden de twee kemphanen steeds weer tegen elkaar op te zetten. De ene zei iets slecht over de andere, waarop de andere dan weer reageerde. Uiteindelijk ontstond zo een ketting van kritische reacties waarbij ze elkaar in een negatief daglicht probeerden te stellen.

 Dan is er ook nog het geval Stybar. Die liet in de media al meermaals weten dat hij een overgang naar een andere ploeg wel ziet zitten. Zowel de ploeg van Mettepenningen als Landbouwkrediet-Colnago, de ploeg van o.a. Sven Nys, trokken aan zijn mouw, maar Van Kasteren weigerde. Die vond het ongehoord dat die twee ploegen Stybar probeerden weg te halen omdat die nog onder contract ligt en er sprake is van een right of first refusal ( de ploeg heeft tot 31 januari het recht om een gelijkaardig bod te doen). Weer een element waarop de media inspeelden.

 Nu men eindelijk akkoord is dat Pauwels naar Sunweb-Revor mag gaan als Mettepenningen Stybar met rust laat, gaat de Quickstep wielerploeg Stybar proberen te overtuigen om voor hun ploeg te rijden. En weer probeert Stybar via de media druk uit te oefenen op Van Kasteren. Deze week stond er in de kranten wel iedere dag iets over de Tsjech en zijn transferplannen. Het lijkt alsof hij zijn overgang naar Quickstep wil regelen via de media. Er moet intern toch iets gebeurd zijn doordat Stybar zich nu zo gaat gedragen. Normaal kunnen we dit niet noemen, maar de media smullen zeker en vast van zulke zaken.

 Uiteindelijk vond dinsdag de climax plaats van al deze (media-)aanvallen aan het adres van Van Kasteren. Duidelijk is dat de heisa rond Pauwels en Stybar en de daarbij horende conflicten met Jurgen Mettepenningen ervoor hebben gezorgd dat de Nederlander stopt met zijn managersfunctie bij de cyclocrossploeg. Het gebrek aan respect voor hem van collega’s, renners en de media hebben geleid tot zijn stoppen aan het einde van de crosswinter. Groot probleem voor Stybar dus, want hoe meer hij via de media zijn ongenoegen zal verkondigen, hoe langer de Nederlander hem aan het lijntje zal houden aangezien zijn contract pas afloopt op 31 januari.

 Uit deze feiten kunnen we besluiten dat de media bepaalde zaken gaan uitvergoten en stimuleren. Het is natuurlijk interessant als je kan schrijven over het ongenoegen van de wereldkampioen of over twee ruziënde teammanagers. De supporters houden hier ook van want dit verhoogt de rivaliteit tijdens de wedstrijden zelf. De betrokken personen weten ook dat de media machtig zijn en dat ze het ideale middel zijn om hun woorden kracht bij te zetten. In dit geval wordt door de verschillende partijen een beetje overdreven en is het publiek getuige van wat zich eigenlijk achter de schermen zou moeten afspelen.

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “De media houden van conflicten!

  1. die managers hé… 🙂

Plaats een reactie